Ενέσιμη Λιποδιάλυση με Καρνιτίνη και Καφεΐνη: Πλήρης Οδηγός 2022!

Ενέσιμη Λιποδιάλυση Προσώπου με Καρνιτίνη και Καφεΐνη

Οι θεραπείες κοσμητικής ιατρικής και ιατρικής αισθητικής για την αναζωογόνηση του προσώπου είναι εξαιρετικά δημοφιλείς σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κυρίαρχη θέση στις θεραπείες αυτές κατέχουν τα fillers υαλουρονικού ως βασική θεραπευτική επιλογή για την ανάκτηση του όγκου του προσώπου και η ενέσιμη λιποδιάλυση ως βασική μέθοδος επιλεκτικής τροποποίησης της κατανομής λίπους στο πρόσωπο.
Η σημασία και της αναπλήρωσης όγκου αλλά και της επιλεκτικής λιπογλυπτικής ακριβείας θα γίνουν εμφανείς όταν κατανοήσουμε τους μηχανισμούς μετατροπής του νεανικού δέρματος σε γερασμένο. Ένας από τους κύριους μηχανισμούς που θα μας απασχολήσει στο άρθρο αυτό και μία από τις κύριες αιτίες γήρανσης του προσώπου είναι οι αλλαγές στην κατανομή λίπους σε αυτό.

Πτώση Λίπους: Μια από τις κύριες αιτίες γήρανσης

Η διαδικασία γήρανσης του προσώπου περιλαμβάνει όχι μόνο την απώλεια όγκου αλλά και την ανακατανομή και πτώση διαμερισμάτων λίπους. Αυτό οδηγεί στην εμφάνιση δερματικών αναδιπλώσεων στο ηλικιωμένο πρόσωπο με χαρακτηριστικές ετερογενείς πτυχές και βαθουλώματα.

Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα, όπως στο σαγόνι και στο ρινοχειλικό διαμέρισμα, η πτώση λίπους υπερτερεί σημαντικά της απώλειας όγκου με αποτέλεσμα να καθιστά την ανακατανομή του πιο σημαντική από το γέμισμα όγκου.

Ενέσιμες θεραπείες στην κοσμητική Ιατρική

Η έγχυση μιας ουσίας με ενεργά συστατικά είναι μια συνήθης, ελάχιστα επεμβατική τεχνική, που χρησιμοποιείται στη δερματολογία και στην πλαστική χειρουργική για τη διανομή φαρμάκων, βιταμινών, ενζύμων ή άλλων βιοδραστικών ουσιών στο χόριο ή στον υποδόριο ιστό σε μικρές ποσότητες μέσω πολλαπλών παρακεντήσεων. Η εφαρμογή αυτών των ουσιών απευθείας στην επιθυμητή περιοχή αποφεύγει τις συστηματικές επιδράσεις που σχετίζονται με φάρμακα από το στόμα ή/και ενδοφλέβια. Χρησιμοποιείται επίσης, μεταξύ άλλων, για τη θεραπεία της κυτταρίτιδας, της αλωπεκίας, των ραγάδων, των χηλοειδών αλλά και της αναδιαμόρφωσης του περιγράμματος του σώματος.

Ενέσιμη Λιποδιάλυση

Η διάλυση του σωματικού λίπους, είτε σωματικού είτε προσωπικού, είναι από τις κύριες θεραπευτικές παρεμβάσεις της Ιατρικής Αισθητικής.

Μεταξύ των μη χειρουργικών θεραπευτικών επιλογών για τη μείωση του λίπους σώματος και προσώπου, μπορούμε να αναφέρουμε τον εστιασμένο υπέρηχο υψηλής έντασης, την κρυολιπόλυση, τις ραδιοσυχνότητες και τη χρήση ενεργών ουσιών που εφαρμόζονται τοπικά (κρέμα, τζελ και λοσιόν).

Η διάλυση του υποδόριου λίπους μέσω ενέσεων είναι μια ελάχιστα επεμβατική επιλογή που έρχεται – άλλοτε να υποκαταστήσει και άλλοτε να συμπληρώσει τις μη επεμβατικές θεραπείες λιποδιάλυσης – με σημαντικά πλεονεκτήματα (όπως για παράδειγμα την εξαιρετική της ακρίβεια).
Διάφορες ουσίες χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό, μεταξύ άλλων η φωσφατιδυλοχολίνη, το δεοξυχολικό οξύ (με πρόσφατη έγκριση από την FDA για χρήση στο σαγόνι), η L-καρνιτίνη, η βιταμίνη Ε, η κολλαγενάση, η υαλουρονιδάση, η καφεΐνη και άλλες.

Η μείωση του λίπους μέσω ενέσιμων ενεργών προϊόντων μπορεί να συμβεί μέσω δύο μηχανισμών: λιπολυτικών ή αφαιρετικών ερεθισμάτων. Το λιπολυτικό ερέθισμα χαρακτηρίζεται από τη μείωση των λιποκυττάρων χωρίς καταστροφή αυτών (μέσω αναστολής του υποδοχέα αδενοσίνης ή φωσφοδιεστεράσης, ενεργοποίησης του βήτα αδρενεργικού υποδοχέα ή αναστολής του υποδοχέα άλφα 2). Οι κύριες ουσίες που δρουν με τον τρόπο αυτό είναι η καφεΐνη, η αμινοφυλλίνη, η ισοπροτερενόλη και η L-καρνιτίνη. Ο μηχανισμός αφαίρεσης, από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνει την καταστροφή των λιποκυττάρων μέσω μιας “απορρυπαντικής” ουσίας, όπως η φωσφατιδυλοχολίνη και το δεοξυχολικό οξύ.

Οι δραστικές ουσίες που διαλύουν το λίπος έχουν χρησιμοποιηθεί κυρίως για τη θεραπεία του σωματικού λίπους [9-12]. Στο πρόσωπο, οι κύριες ουσίες που περιγράφονται για τη μείωση του λίπους είναι η φωσφατιδυλοχολίνη και το δεοξυχολικό νάτριο [13-15]. Έτσι, οι δραστικές ουσίες που περιγράφονται σε αυτό το έγγραφο θα αξιολογηθούν με έναν άνευ προηγουμένου τρόπο, σε συνδυασμό, για την ένεση λίπους στο πρόσωπο.

Καφεΐνη και L-καρνιτίνη για ενέσιμη λιποδιάλυση

Ένα από τα πιο αποτελεσματικά ενέσιμα διαλύματα για λιποδιάλυση προσώπου περιέχει δύο λιπολυτικούς παράγοντες, δηλαδή την καφεΐνη και την l-καρνιτίνη, που κινητοποιούν το συσσωρευμένο λίπος ώστε να μπορεί να μεταβολιστεί. Η καφεΐνη αυξάνει τη λιπόλυση, αυξάνοντας την κυκλική μονοφωσφορική αδενοσίνη (cAMP) μέσω της αναστολής της φωσφοδιεστεράσης, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την απελευθέρωση κατεχολαμίνης (επινεφρίνης) από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Η L-καρνιτίνη είναι ένα αμινοξύ που αποτελεί βασικό συμπαράγοντα στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων, δρα στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης, αυξάνοντας την οξείδωση των λιπιδίων και την παροχή μακράς αλυσίδας ελεύθερων λιπαρών οξέων για μιτοχονδριακή οξείδωση.

Η καφεΐνη είναι μια μεθυλξανθίνη που, εκτός από την αύξηση των λιπολυτικών επιδράσεων στα λιπώδη κύτταρα, καταστέλλει επίσης τη συσσώρευση ενδοκυτταρικού λιπιδίου στα λιποκύτταρα, αναστέλλει την διεγειρόμενη από την ινσουλίνη πρόσληψη γλυκόζης και καταστέλλει τη διαφοροποίηση των λιποκυττάρων που προέρχονται από βλαστοκύτταρα. Έτσι χρησιμοποιηθεί και για την λιπογλυπτική του περιγράμματος του σώματος μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλα δραστικά, οδηγώντας σε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η ανθρώπινη l-καρνιτίνη βρίσκεται στη διατροφή και επίσης δημιουργείται μέσω νδογενούς βιοσύνθεσης. Παίζει ουσιαστικό ρόλο στον ενδιάμεσο μεταβολισμό. Η κύρια λειτουργία της είναι να δρα στη μεταφορά λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας στα μιτοχόνδρια για να πραγματοποιήσει βήτα οξείδωση και, επιπλέον, είναι ένας σημαντικός συμπαράγοντας υπεροξεισωμικής οξείδωσης. Πολλαπλές μελέτες αναδεικνύουν τα πολύ καλά αποτελέσματα της ενέσιμης l-καρνιτίνης στη μείωση του σωματικού λίπους (μηρός, μέση και πλευρά) και επίσης του υποσαγόνιου λίπους σε συνδυασμό και με άλλα δραστικά συστατικά.

Συμπέρασμα

Η ενέσιμη υποδόρια έγχυση ενεργών συστατικών είναι μια πρακτική μέθοδος ακριβείας με γρήγορα και πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στην ανακατανομή του λίπους του προσώπου. Η Καφεΐνη και L-καρνιτίνη είναι δύο ουσίες με ποικίλες δράσεις στην βιοχημεία του μεταβολισμού των λιπών και με ιδιαίτερα αποτελέσματα όταν χρησιμοποιούνται σε ενέσιμη μορφή. Πολλαπλές μελέτες, αλλά και εκατοντάδες κλινικές εφαρμογές στο κέντρο μας (και Παγκόσμια) επιβεβαιώνουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους τόσο στη μείωση του σωματικού λίπους, όσο και στην επιλεκτική τροποποίηση της κατανομής λίπους στο πρόσωπο με μέγιστη ακρίβεια.

Όποια θεραπεία προσώπου και αν επιλέξετε, όλη η επιστημονική ομάδα του Medi Therapolis είναι εδώ για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το πρόσωπό σας υγιές ή να το ανανεώσετε και να του δώσετε πίσω τη χαμένη νεότητά του.