Μεσοθεραπεία και Microneedling. Ό,τι θα θέλατε να μάθετε. Πλήρης Οδηγός 2022

Μεσοθεραπεία και Microneedling. Ό,τι θα θέλατε να μάθετε. Πλήρης Οδηγός 2022

Η αιώνια αναζήτηση για το τέλειο δέρμα έχει οδηγήσει άνδρες και γυναίκες, όλων των ηλικιών, να αναζητήσουν κάποιας μορφής ενέσιμη θεραπεία – skin needling, όπως λέγεται στην γλώσσα της Ιατρικής Αισθητικής. Οι ενέσιμες θεραπείες είναι πλέον κοινή πρακτική σε κέντρα Κοσμητικής Ιατρικής και Πλαστικής Χειρουργικής ενώ οι μορφές τους ποικίλλουν ανάλογα με τον αισθητικό στόχο και την αιτία του προβλήματος που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Κάποιες δρουν βασιζόμενες σε κοκτέιλ ενεργών συστατικών που εγχύονται σε κάποια στοιβάδα του δέρματος, κάποιες άλλες ενεργοποιούν την επούλωση και αναγέννηση (μικρο)τραυμάτων ενώ κάποιες συνδυάζουν διαφορετικές αρχές δράσης.

Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να λύσουμε απορίες και να φωτίσουμε άγνωστες πτυχές δύο διαδεδομένων τέτοιων θεραπειών, του microneedling και της μεσοθεραπείας.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ microneedling και μεσοθεραπείας;

Η μεσοθεραπεία είναι μια θεραπεία που ενώ αναπτύχθηκε αρχικά για την έγχυση φαρμάκων στο υποδόριο λίπος, τώρα χρησιμοποιείται ευρέως για την αναζωογόνηση του δέρματος. Αν και χρησιμοποιεί βελόνα για την επίτευξη του θεραπευτικού αποτελέσματος, είναι εν τούτοις μια εντελώς διαφορετική διαδικασία από το microneedling.

Τόσο η μεσοθεραπεία όσο και το microneedling περιλαμβάνουν τεχνικές διάτρησης του δέρματος με βελόνες. Ωστόσο, διαφέρουν ως προς το μήκος της βελόνας, την εφαρμογή, το βάθος διείσδυσης, την ταχύτητα έγχυσης και τις δερματικές παθήσεις που αντιμετωπίζουν.

Η μεσοθεραπεία συνδυάζει ένα προσαρμοσμένο κοκτέιλ βιταμινών (αλλά και άλλων συστατικών όπως αυξητικούς παράγοντες και υαλουρονικό οξύ), οι οποίες εγχέονται στα κατώτερα στρώματα του δέρματος χρησιμοποιώντας μια συσκευή μεσοθεραπείας με μία βελόνα, ενώ το microneedling μετακινεί απαλά πολλές μικροσκοπικές βελόνες στο πρόσωπο για να προκαλέσει μικροσκοπικά σημάδια παρακέντησης, ενεργοποιώντας την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.

Αν και οι θεραπείες με βελόνα μπορεί να ακούγονται τρομακτικές, είναι στην πραγματικότητα εξαιρετικά ασφαλείς. Επιπροσθέτως έχουν γίνει διάσημες, λόγω των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων που μπορούν να επιτύχουν ενώ ταυτόχρονα παραμένουν μη χειρουργικές.

«Τόσο το microneedling όσο και η μεσοθεραπεία έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος του αλγόριθμου θεραπείας στο Medi Therapolis λόγω της αποτελεσματικότητάς τους, του εξαιρετικού προφίλ ασφάλειας και των σημαντικών κλινικών αποτελεσμάτων», αναφέρουν οι επιστήμονες του κέντρου μας.

«Πολλοί πελάτες μας θα θεωρούσαν μειονέκτημα μια θεραπεία με μεγάλο χρόνο αποκατάστασης και πιο επεμβατικές διαδικασίες θα ήταν αποτρεπτικές για αυτούς, επομένως το microneedling παρέχει αυτή την τέλεια ισορροπία μεταξύ ελάχιστου χρόνου αποκατάστασης και ορατών αποτελεσμάτων».

Ενώ τόσο το microneedling όσο και η μεσοθεραπεία λειτουργούν πυροδοτώντας μια βιολογική απόκριση στα στρώματα του δέρματος, το καθένα ταιριάζει σε διαφορετικές ανάγκες, ώστε κάθε αισθητικός στόχος να μπορεί να επιτευχθεί με μέγιστη επιτυχία επιλέγοντας την κατάλληλη θεραπεία.

Θεραπεία μεσοθεραπείας

Ποιος τύπος πελάτη ταιριάζει στη μεσοθεραπεία;

Σύμφωνα με τους Ιατρούς του Medi Therapolis, η μεσοθεραπεία ταιριάζει καλύτερα σε πελάτες με τα ακόλουθα προβλήματα δέρματος.

  • Ουλές ακμής
  • Χαλαρό δέρμα
  • Θαμπό, αφυδατωμένο και άτονο δέρμα
  • Υπερμελάγχρωση
  • Ρυτίδες και λεπτές γραμμές.
  • Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια

«Άνδρες και γυναίκες γύρω στα είκοσι, τα τριάντα και μετά που αναζητούν λίγη πρόσθετη λάμψη και υγεία στο δέρμα τους αποτελούν πιο ιδανικό κοινό για τη μεσοθεραπεία». μας λένε οι επιστήμονες του Medi Therapolis. «Βελτιώνει την υγεία του δέρματος παρέχοντας τροφή και ενυδάτωση στα κύτταρα, κάτι που διασφαλίζει ότι θα παραμείνουν υγιή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, διατηρώντας το δέρμα καθαρό και φρέσκο».

Η μεσοθεραπεία είναι επίσης καταλληλότερη για δερματικά προβλήματα που το αίτιό τους βρίσκεται στα κατώτερα στρώματα του δέρματος, όπως αφυδάτωση και προχωρημένη γήρανση, επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις ένα ειδικά επιλεγμένο ενεργό διάλυμα εγχέεται καθώς η βελόνα διεισδύει στο δέρμα στοχεύοντας το είδος του δερματικού προβλήματος.

Η μεσοθεραπεία είναι, επίσης, εξαιρετική για όσους υποφέρουν από αφυδατωμένο, θαμπό, πρησμένο ή χαλαρό δέρμα, από μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια και για όσους θέλουν να αντιμετωπίσουν την κυτταρίτιδα και το επίμονο, τοπικό λίπος.
Στην περίπτωση της αντιμετώπισης τοπικού λίπους και κυτταρίτιδας στο σώμα, λιποδιαλυτικά διαλύματα, όπως καφεΐνη και καρνιτίνη, εγχύονται στις κατώτερες στοιβάδες του δέρματος, σε βάθος που φθάνει τα περίπου 4 χιλιοστά.
Μικρότερα ενέσιμα βάθη και άλλου τύπου διαλύματα με κύριο το υαλουρονικό χρησιμοποιούνται για άλλους θεραπευτικούς στόχους όπως η εξάλειψη μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια.

Τέλος, η μεσοθεραπεία είναι επίσης ιδανική επιλογή για θέματα μελάγχρωσης του δέρματος. Τα ενέσιμα διαλύματα περιέχουν ειδικά συστατικά για την απομάκρυνση τοξινών από τα κύτταρα του δέρματος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τόσο στην καταπολέμηση των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια – όπως αναφέραμε αμέσως πριν – , αλλά και των σκούρων ή αποχρωματισμένων κηλίδων του δέρματος.

Θεραπεία microneedling

Ποιος τύπος πελάτη ταιριάζει στο microneedling;

Ο κύριος σκοπός του microneedling είναι η αναζωογόνηση του δέρματος. Η δράση του microneedling βοηθά στην προώθηση της κυτταρικής αναγέννησης και απολέπισης σε βαθύτερο επίπεδο, γεγονός που διασφαλίζει την αντικατάσταση των εξωτερικών στοιβάδων του δέρματος με νέα κύτταρα.

Οι κύριοι θεραπευτικοί στόχοι που αντιμετωπίζονται με microneedling περιλαμβάνουν

  • Σημάδια ακμής στο πρόσωπο
  • Ρυτίδες γύρω από τα μάτια και το λαιμό
  • Χειρουργικές ουλές στην κοιλιά

«Ο ελεγχόμενος δερματικός τραυματισμός διεγείρει την βιοχημική διαδικασία επούλωσης πληγών, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση διαφόρων αυξητικών παραγόντων για την προώθηση της παραγωγής νέου κολλαγόνου και ελαστίνης, που είναι τα δομικά στοιχεία του υγιούς δέρματος» μας εξηγούν οι επιστήμονες του Medi Therapolis

«Επίσης το microneedling είναι ιδιαίτερα καλό για τη θεραπεία αλλαγών στην υφή του δέρματος που σχετίζονται με σημάδια ακμής, αλλά και για την εξάλειψη ρυτίδων στο πρόσωπο».

Επίσης, στο Medi Therapolis, χρησιμοποιούμε το microneedling σαν θεραπεία προετοιμασίας σε πελάτες που επιθυμούν Botox ή fillers, είτε για να έχουν το δέρμα τους σε εξαιρετική κατάσταση εκ των προτέρων και επομένως να υποστηρίξουν το αποτέλεσμα της ενέσιμης ουσίας, είτε για να τους δείξουμε πόσο καλύτερο μπορεί να φαίνεται το πρόσωπο βελτιώνοντας την ποιότητα του δέρματος.

Σε ό,τι αφορά στις ρυτίδες, ενώ η μεσοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα κύτταρα του δέρματος να είναι πιο υγιή, το microneedling είναι πιο αποτελεσματικό για τη μείωση της εμφάνισης των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων συνολικά. «Αυτό συμβαίνει επειδή η δράση της βελόνας προκαλεί την αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης, βοηθώντας στην εξομάλυνση των γραμμών και των ρυτίδων του προσώπου, ενώ παράλληλα ισιώνει το δέρμα κάνοντάς το να λάμπει».

Για καλύτερη υφή του δέρματος – όπως το ξηρό, ξεφλουδισμένο ή τραχύ και ανώμαλο δέρμα – τόσο η μεσοθεραπεία όσο και το microneedling μπορούν να είναι αποτελεσματικά.

Είναι πιο άνετο το microneedling ή η μεσοθεραπεία;

Η μεσοθεραπεία, γενικά, είναι τις περισσότερες φορές πιο άνετη για τους πελάτες από το microneedling. Αυτό μπορεί απλά να οφείλεται στο ότι όλα γίνονται πιο γρήγορα. Μία μόνο βελόνα εισέρχεται στο δέρμα, ενώ το microneedling περιλαμβάνει πολλές βελόνες ταυτόχρονα και τις περισσότερες φορές διαρκεί περισσότερο.

Για την εξασφάλιση της άνεσης, τοπικό αναισθητικό μπορεί να εφαρμοστεί πριν από το microneedling, ενώ δεν χρειάζεται στην περίπτωση της μεσοθεραπείας.

Σε ότι αφορά στο χρόνο αποκατάστασης στην περίπτωση του microneedling μπορεί να εμφανιστεί ήπια έως μέτρια ερυθρότητα, οίδημα ή ευαισθησία του δέρματος στην αφή για έως και τρεις ημέρες. Στην μεσοθεραπεία, τα συμπτώματα είναι αρκετά ηπιότερα με τους περισσότερους πελάτες μας να βιώνουν ένα ήπιο μυρμήγκιασμα στο δέρμα για έως και 48 ώρες μετά την θεραπεία.

Όποια θεραπεία προσώπου ή σώματος και αν επιλέξετε, όλη η επιστημονική ομάδα του κέντρου κοσμητικής Ιατρικής Medi Therapolis είναι εδώ για να σας βοηθήσει να ορίσετε τους βέλτιστους για εσάς θεραπευτικούς στόχους και να επιλέξετε την κατάλληλη θεραπεία για να τους πετύχετε.