Υαλουρονικό Oξύ: Το μόριο της νεότητας. Πλήρης Οδηγός 2022!

Υαλουρονικό Οξύ: Πλήρης Οδηγός

Το υαλουρονικό οξύ (ΗΑ – Hyaluronic Acid), επίσης γνωστό ως υαλουρονάνη, είναι μια διαυγής, σαν-τζελ ουσία που παράγεται φυσικά από το σώμα μας.

Βιοχημικά μιλώντας είναι ένα είδος πολυσακχαρίτη που βρίσκεται σε διαφορετικούς ανθρώπινους ιστούς (επιθηλιακό, νευρικό, συνδετικό κ.λπ.). Είναι επίσης ένα από τα κύρια συστατικά της εξωκυτταρικής (ή εξωκυττάριας) μήτρας (ένα τρισδιάστατο δίκτυο εξωκυτταρικών μακρομορίων, όπως κολλαγόνο, ένζυμα και άλλες σημαντικές πρωτεΐνες, που παρέχουν δομική και βιοχημική υποστήριξη των γύρω κυττάρων), του αρθρικού υγρού, του αρθρικού χόνδρου και του υαλοειδούς σώματος του ματιού. Γενικά, σε ένα ανθρώπινο σώμα με βάρος 70 κιλά, υπάρχουν περίπου 15 γραμμάρια υαλουρονικού οξέος.

Το υαλουρονικό οξύ είναι, λοιπόν, απαραίτητο για τη σκελετική δομή των κυττάρων. Διατηρεί επίσης την υγρασία στα μάτια μας, λιπαίνει τις αρθρώσεις, μειώνει τη φλεγμονή, βοηθά στην επούλωση των πληγών, διατηρεί την κυτταρική μας υγρασία και συντηρεί το δέρμα νεανικό και υγιές. Ακόμη, έχει αποδειχθεί σε κλινικές δοκιμές ότι προάγει τη φυσική λειτουργία φραγμού του δέρματος.

Δυστυχώς όμως, όπως και άλλες ουσίες, παράγουμε λιγότερο Υαλουρονικό Οξύ καθώς γερνάμε. Οι άνθρωποι, περίπου στα τέλη της δεκαετίας των 40 ετών τους έχουν μισό υαλουρονικό οξύ στο σώμα τους από εκείνους στα 20 τους!

Η απώλεια αυτή μπορεί να επιταχυνθεί περαιτέρω λόγω επιβλαβών συνηθειών στον τρόπο ζωής όπως για παράδειγμα:

  • Φτωχή διατροφή
  • Ρύπανση
  • Στρες
  • Καπνός Τσιγάρου (ενεργητικά ή παθητικά)
  • Έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία
  • Εντατικές σωματικές ασκήσεις
  • Διαρκής έκθεση σε υψηλή Θερμότητα

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τα ωφέλη αυτού του εκπληκτικού μορίου και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την αναπλήρωσή του.

Πως λειτουργεί το υαλουρονικό οξύ;

Υαλουρονικό Οξύ και ΔέρμαΌπως είπαμε και πιο πάνω, το μόριο αυτό είναι μέρος εντελώς διαφορετικών ιστών και λόγω αυτού, κάθε φορά, η λειτουργία του είναι διαφορετική. Στο δέρμα, για παράδειγμα, ως μέρος της μήτρας του, συγκρατεί το πλαίσιο του δέρματος, συμμετέχει στις διαδικασίες παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης και είναι υπεύθυνο για την ενυδάτωση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η βασική του ιδιότητα είναι η δέσμευση νερού. Είναι αξιοσημείωτο ότι δεσμεύει 1.000 φορές το βάρος του σε νερό! Το γεγονός αυτό εξηγεί γιατί με την πάροδο της ηλικίας και την ανάλογη απώλεια του μορίου αυτού, το δέρμα οδηγείται σε προφανή απώλεια όγκου, ελαστικότητας, τόνου, ξηρότητας και άλλα προβλήματα.

Η ιδιότητά του αυτή, μεταξύ άλλων, του προσδίδει διαφορετικές θεραπευτικές ιδιότητες σε μια ευρεία γκάμα προβλημάτων και οργάνων.

Ας δούμε τα πιο αξιοσημείωτα και επιστημονικά τεκμηριωμένα από αυτά:

1. Προωθεί το υγιέστερο, πιο ελαστικό δέρμα

Φυσικά το πρώτο του θεραπευτικό αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να αφορά τίποτε άλλο παρά το δέρμα.

Το τοπικό υαλουρονικό οξύ έχει τόσο άμεσες όσο και μακροπρόθεσμες επιδράσεις στο δέρμα. Το γεγονός ότι δεσμεύει 1.000 φορές το βάρος του σε νερό, του προσδίδει ένα άμεσο ορατό αποτέλεσμα ανύψωσης, λάμψης και γεμίσματος. Πρόσφατες μελέτες σχετικά με την καθημερινή χρήση ενυδατικών προϊόντων Υαλουρονικού Οξέος κατά τη διάρκεια τριών μηνών έδειξαν ότι το βάθος των περιστοματικών και περιογχικών ρυτίδων μειώθηκε σημαντικά σε όλες τις ομάδες κατά περίπου 10-20% και η σύσφιξη του δέρματος αυξήθηκε σημαντικά σε όλες τις ομάδες κατά περίπου 13-30%. Μακροπρόθεσμα, επίσης, η εφαρμογή μιας βελτιστοποιημένης σύνθεσης HA ενισχύει τη φυσική λειτουργία φραγμού του δέρματός μας, καθιστώντας το πιο ελαστικό και λιγότερο επιρρεπές στη γήρανση και τις ρυτίδες.

Το υαλουρονικό οξύ μπορεί επίσης να ληφθεί και με την μορφή συμπληρωμάτων. Τα συμπληρώματα υαλουρονικού οξέος (ανάλογα και με την ποιότητά τους που δυστυχώς ποικίλει σε μεγάλο βαθμό) μπορούν να βοηθήσουν το δέρμα να φαίνεται και να είναι πιο ελαστικό.

Η λήψη συμπληρωμάτων υαλουρονικού οξέος μπορεί να επιβραδύνει την φυσική διαδικασία απώλειας του μορίου δίνοντας στο σώμα σας επιπλέον ποσότητες για να ενσωματωθούν στο δέρμα.

Δόσεις 120–240 mg την ημέρα για τουλάχιστον ένα μήνα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν σημαντικά την υγρασία του δέρματος και μειώνουν την ξηροδερμία σε ενήλικες.

Όταν εφαρμόζεται στην επιφάνεια του δέρματος σαν ορός (επίσης η σύνθεσή του ορού έχει σημασία στο αποτέλεσμα – για αυτό και θα αναφερθούμε σε αυτή πιο αναλυτικά πιο κάτω), μπορεί να μειώσει τις ρυτίδες, την ερυθρότητα και τη δερματίτιδα.

Φυσικά, αποτελεί κύριο όπλο στην δερματολογία και στην κοσμητική ιατρική μέσω πληρωτικών (fillers) και άλλων θεραπειών στις οποίες θα αναφερθούμε πιο κάτω αναλυτικά.

2. Μπορεί να επιταχύνει την επούλωση πληγών

Το υαλουρονικό οξύ παίζει επίσης βασικό ρόλο στην επούλωση των πληγών.

Υπάρχει φυσικά στο δέρμα, αλλά οι συγκεντρώσεις του αυξάνονται όταν υπάρχει βλάβη που χρειάζεται επιδιόρθωση.

Το υαλουρονικό οξύ βοηθά τις πληγές να επουλωθούν γρηγορότερα ρυθμίζοντας τα επίπεδα φλεγμονής και δίνοντας σήμα στο σώμα να χτίσει περισσότερα αιμοφόρα αγγεία στην κατεστραμμένη περιοχή.

Η εφαρμογή του σε δερματικά τραύματα έχει αποδειχθεί με μελέτες ότι μειώνει το μέγεθος των πληγών και μειώνει τον πόνο πιο γρήγορα από ένα εικονικό φάρμακο ή καθόλου θεραπεία.

Το υαλουρονικό οξύ έχει επίσης αντιβακτηριακές ιδιότητες, επομένως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης όταν εφαρμόζεται απευθείας σε ανοιχτές πληγές!

Επιπλέον, είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της ουλίτιδας, στην επιτάχυνση της επούλωσης μετά από χειρουργική επέμβαση δοντιών και στην εξάλειψη των ελκών όταν χρησιμοποιείται τοπικά στο στόμα.

3. Προσφέρει θεραπευτικά αποτελέσματα σε προβλήματα οστών, χόνδρων και αρθρώσεων

Υαλουρονικό Οξύ για τις αρθρώσειςΤο υαλουρονικό οξύ βρίσκεται – όπως αναφέραμε – και στις αρθρώσεις, όπου διατηρεί τον χώρο μεταξύ των οστών καλά λιπασμένο.

Όταν οι αρθρώσεις λιπαίνονται, τα οστά και οι χόνδροι φθείρονται λιγότερο και άρα είναι λιγότερο πιθανό κάποια στιγμή να φτάσουν στο σημείο να δημιουργήσουν βλάβη και πόνο.

Τα συμπληρώματα υαλουρονικού οξέος είναι πολύ χρήσιμα για άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, έναν τύπο εκφυλιστικής νόσου των αρθρώσεων που προκαλείται από φθορά στις αρθρώσεις με την πάροδο του χρόνου.

Η λήψη 80–200 mg ημερησίως για τουλάχιστον δύο μήνες έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τον πόνο στο γόνατο σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα, ειδικά σε άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 70 ετών.

Το υαλουρονικό οξύ μπορεί επίσης να εγχυθεί απευθείας στις αρθρώσεις για ανακούφιση από τον πόνο. Ωστόσο, μια ανάλυση σε περισσότερους από 12.000 ενήλικες βρήκε μέτρια μείωση του πόνου και μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο συνδυασμός από του στόματος συμπληρωμάτων υαλουρονικού οξέος με ενέσεις μπορεί να βοηθήσει στην επέκταση των οφελών ανακούφισης από τον πόνο και στην αύξηση του χρόνου μεταξύ των ενέσεων.

4. Καταπραΰνει τα συμπτώματα της γαστροϊσοφαγικής παλινδρόμησης

Μια από τις πραγματικά απίθανες θεραπευτικές δράσεις του υαλουρονικού οξέος σύμφωνα με μια νέα έρευνα είναι ότι μπορεί να βοηθήσει (σε μορφή συμπληρωμάτων) στη μείωση των συμπτωμάτων της γαστροϊσοφαγικής παλινδρόμησης.

Όταν εμφανίζεται γαστροϊσοφαγική παλινδρόμηση, τα περιεχόμενα του στομάχου επανέρχονται στον λαιμό, προκαλώντας πόνο και βλάβη στην επένδυση του οισοφάγου.

Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στο να καταπραΰνει την κατεστραμμένη επένδυση του οισοφάγου και να επιταχύνει τη διαδικασία αποκατάστασης.

Μια μελέτη (σε εργαστήριο) διαπίστωσε ότι η εφαρμογή ενός μείγματος υαλουρονικού οξέος και θειικής χονδροϊτίνης σε ιστό του λαιμού που είχε υποστεί βλάβη από οξύ τον βοήθησε να επουλωθεί πολύ πιο γρήγορα από ό,τι όταν δεν χρησιμοποιήθηκε καμία θεραπεία.

Μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει επίσης οφέλη.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη ενός συμπληρώματος υαλουρονικού οξέος και θειικής χονδροϊτίνης μαζί με ένα φάρμακο μείωσης του οξέος μείωσε τα συμπτώματα παλινδρόμησης κατά 60% περισσότερο από τη λήψη φαρμάκων μείωσης οξέος μόνο.

Μια δεύτερη μελέτη έδειξε ότι ο ίδιος τύπος συμπληρώματος ήταν πέντε φορές πιο αποτελεσματικός στη μείωση των συμπτωμάτων γαστροϊσοφαγικής παλινδρόμησης από ένα εικονικό φάρμακο.

Η έρευνα σε αυτόν τον τομέα είναι ακόμα σχετικά νέα και απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την αναπαραγωγή αυτών των αποτελεσμάτων. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα.

5. Ανακουφίζει την ξηροφθαλμία

Περίπου 1 στους 7 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας υποφέρουν από συμπτώματα ξηροφθαλμίας λόγω μειωμένης παραγωγής δακρύων ή δακρύων που εξατμίζονται πολύ γρήγορα.

Δεδομένου ότι το υαλουρονικό οξύ είναι εξαιρετικό στη διατήρηση της υγρασίας, χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της ξηροφθαλμίας.

Οφθαλμικές σταγόνες που περιέχουν 0,2–0,4% υαλουρονικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα συμπτώματα ξηροφθαλμίας και βελτιώνουν την υγεία των ματιών.

Φακοί επαφής που περιέχουν υαλουρονικό οξύ βραδείας αποδέσμευσης αναπτύσσονται επίσης ως πιθανή θεραπεία για την ξηροφθαλμία.

Επιπλέον, οι οφθαλμικές σταγόνες υαλουρονικού οξέος χρησιμοποιούνται συχνά κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στα μάτια για τη μείωση της φλεγμονής και την επιτάχυνση της επούλωσης των πληγών.

Ενώ η απευθείας εφαρμογή τους στα μάτια έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα ξηροφθαλμίας και βελτιώνει τη συνολική υγεία των ματιών, δεν είναι σαφές εάν τα συμπληρώματα από του στόματος έχουν τα ίδια αποτελέσματα.

Μέχρι σήμερα, καμία μελέτη δεν έχει εξετάσει τις επιδράσεις των συμπληρωμάτων υαλουρονικού οξέος στην ξηροφθαλμία, αλλά μπορεί να είναι μια μελλοντική περιοχή έρευνας.

6. Διατηρεί την αντοχή των οστών

Νέα έρευνα σε ζώα έχει αρχίσει να διερευνά τις επιπτώσεις των συμπληρωμάτων υαλουρονικού οξέος στην υγεία των οστών.

Δύο μελέτες έχουν βρει ότι τα συμπληρώματα υαλουρονικού οξέος μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση του ρυθμού απώλειας οστού σε αρουραίους με οστεοπενία, το αρχικό στάδιο της οστικής απώλειας που προηγείται της οστεοπόρωσης.

Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες έχουν επίσης δείξει ότι οι υψηλές δόσεις υαλουρονικού οξέος μπορούν να αυξήσουν τη δραστηριότητα των οστεοβλαστών, των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την κατασκευή νέου οστικού ιστού.

Ενώ οι επιπτώσεις του στην υγεία των ανθρώπινων οστών δεν έχουν ακόμη μελετηθεί, οι πρώτες μελέτες σε ζώα και σε δοκιμαστικούς σωλήνες είναι πολλά υποσχόμενες.

7. Μπορεί να βοηθήσει στον πόνο της ουροδόχου κύστης

Περίπου 3–6% των γυναικών πάσχουν από μια πάθηση που ονομάζεται διάμεση κυστίτιδα ή σύνδρομο επώδυνης κύστης (Η διάμεση κυστίτιδα ή σύνδρομο επώδυνης κύστης είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση της ουροδόχου κύστης με άγνωστη αιτιολογία).

Αυτή η διαταραχή προκαλεί κοιλιακό άλγος και ευαισθησία, μαζί με έντονη και συχνή επιθυμία για ούρηση.

Ενώ τα αίτια της διάμεσης κυστίτιδας είναι άγνωστα, το υαλουρονικό οξύ έχει βρεθεί ότι βοηθά στην ανακούφιση του πόνου και της συχνότητας ούρησης που σχετίζεται με αυτήν την πάθηση όταν εισάγεται απευθείας στην ουροδόχο κύστη μέσω ενός καθετήρα.

Δεν είναι σαφές γιατί το υαλουρονικό οξύ βοηθά στην ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων, αλλά οι ερευνητές υποθέτουν ότι βοηθά στην αποκατάσταση της βλάβης στον ιστό της ουροδόχου κύστης, καθιστώντας την λιγότερο ευαίσθητη στον πόνο.

Οι μελέτες δεν έχουν ακόμη καθορίσει εάν τα από του στόματος συμπληρώματα υαλουρονικού οξέος μπορούν να αυξήσουν τις ποσότητες του στην ουροδόχο κύστη αρκετά ώστε να έχουν τα ίδια αποτελέσματα.

Είναι όλα τα προϊόντα υαλουρονικού οξέος τα ίδια;

Η σύντομη απάντηση είναι ΟΧΙ!

Η αναλυτική απάντηση απαιτεί μια πιο προσεκτική ματιά στον τύπο του υαλουρονικού οξέος στο προϊόν. Το HA διατίθεται σε διαφορετικά μοριακά μεγέθη. Τα μεγαλύτερα μόρια HA, παρόλο που είναι τα καλύτερα στο να δεσμεύουν το νερό και να προσφέρουν ενυδάτωση, δεν μπορούν να διεισδύσουν στο δέρμα. Όταν εφαρμόζονται τοπικά (στο δέρμα), αυτά τα μόρια κάθονται πάνω από το δέρμα, προσφέροντας ενυδάτωση μόνο στην ίδια την επιφάνεια. Τα μικρότερα μόρια HA, τα οποία δεσμεύουν λιγότερο νερό από τα μεγαλύτερα μόρια HA, μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στο δέρμα (αν και μόνο στην επιδερμίδα, το ανώτερο στρώμα του δέρματος). Για μέγιστη ενυδάτωση της επιφάνειας, αναζητήστε ένα προϊόν που περιέχει μόρια HA σε διάφορα μεγέθη.

Το ΗΑ χρησιμοποιείται επίσης σε δερματικά πληρωτικά (fillers), πολλά από τα οποία αποτελούνται από ΗΑ σε μορφή ενέσιμης γέλης. Τα πληρωτικά HA προσθέτουν όγκο γεμίζοντας φυσικά την περιοχή όπου τοποθετούνται, καθώς και τραβώντας νερό για να ενισχύσουν το αποτέλεσμα πλήρωσης. Τα πληρωτικά HA μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση πολλών καλλυντικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ανύψωσης των μάγουλων, για να απαλύνουν πτυχές γύρω από το στόμα και το πηγούνι, για να βελτιώσουν την εμφάνιση των σκούρων κύκλων κάτω από τα μάτια, για την ενυδάτωση και ενίσχυση των χειλιών και την αναζωογόνηση των χεριών και των λοβών των αυτιών.

Υαλουρονικό οξύ στην κοσμετολογία

Υαλουρονικό Οξύ στην Κοσμητική Ιατρική

Δυστυχώς, η χρήση ορών, κρεμών και συμπληρωμάτων, ακόμα κι αν φροντίζετε σωστά το δέρμα και την υγεία σας από νεαρή ηλικία, κάποια στιγμή δεν είναι αρκετά για να υποστηρίξετε τη νεανική και ελκυστική εμφάνιση του δέρματός σας.

Σε αυτή την χρονική στιγμή η κοσμητική δερματολογία έρχεται να δώσει λύσεις.

Το Υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται στην δερματολογία σε ευρεία κλίμακα με εξαιρετικά αποτελέσματα. Από ένα απλό “φρεσκάρισμα” ως αναδόμηση δομών προσώπου το Υαλουρονικό οξύ μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε τα χαρακτηριστικά του προσώπου του ονείρου σας:

Το συνθετικό υαλουρονικό οξύ σε αυτά τα προϊόντα είναι τέλεια βιοσυνδυάσιμο, δεν προκαλεί αλλεργίες ή παρενέργειες και θα αφομοιωθεί πλήρως από τον οργανισμό μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες.

Πιθανές παρενέργειες και προφυλάξεις

Το υαλουρονικό οξύ είναι γενικά πολύ ασφαλές στη χρήση, με λίγες αναφερόμενες παρενέργειες.

Δεδομένου ότι το σώμα το παράγει φυσικά, οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι πολύ σπάνιες.

Μια μελέτη σε 60 άτομα με οστεοαρθρίτιδα που έπαιρναν 200 mg ημερησίως για ένα χρόνο δεν ανέφερε αρνητικές παρενέργειες.

Ωστόσο, οι επιδράσεις του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού δεν έχουν μελετηθεί διεξοδικά, επομένως αυτές οι ομάδες πρέπει να είναι προσεκτικές και να αποφεύγουν τη λήψη συμπληρωμάτων με αυτό.

Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι τα καρκινικά κύτταρα είναι ευαίσθητα στο υαλουρονικό οξύ και η λήψη συμπληρωμάτων θα μπορούσε να τα κάνει να αναπτυχθούν ταχύτερα.

Για το λόγο αυτό, γενικά συνιστάται τα άτομα με καρκίνο ή ιστορικό καρκίνου να αποφεύγουν τη λήψη συμπληρωμάτων με αυτό.

Οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος στο δέρμα ή τις αρθρώσεις έχουν υψηλότερο κίνδυνο παρενεργειών. Ωστόσο, οι αρνητικές αντιδράσεις συνδέονται με τη διαδικασία της ένεσης και όχι με το ίδιο το υαλουρονικό οξύ. Για αυτό κάθε επεμβατική διαδικασία θα πρέπει να γίνεται από ειδικευμένο Ιατρό με μεγάλη πείρα στο εν λόγω αντικείμενο.

Όποια θεραπεία προσώπου και αν επιλέξετε, όλη η επιστημονική ομάδα του κέντρου κοσμητικής Ιατρικής Medi Therapolis είναι εδώ για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές ή να το ανανεώσετε και να του δώσετε πίσω τη χαμένη νεότητά του.