Υαλουρονικό Oξύ: Μοριακό Βάρος. Το μυστικό για την αποτελεσματικότητά του

Υαλουρονικό Οξύ & Μοριακό Βάρος

Για το υαλουρονικό οξύ (ΗΑ – Hyaluronic Acid), επίσης γνωστό ως υαλουρονάνη, και τις βιοχημικές του δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό έχουμε μιλήσει εκτενώς σε προηγούμενό μας άρθρο.

Εκεί είχαμε αναφέρει συνοπτικά ότι όλα τα μόρια υαλουρονάνης ΔΕΝ είναι τα ίδια και μάλιστα οι βιολογικές ιδιότητες κάθε μορίου εξαρτώνται από το μοριακό του βάρος (σε απλή γλώσσα από το πόσο μεγάλο είναι το μόριο). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλα τα καλλυντικά προϊόντα (αλλά και τα ενέσιμα) που περιέχουν υαλουρονικό οξύ δεν κάνουν την ίδια δουλειά και ούτε είναι όλα κατάλληλα και αποτελεσματικά για τον σκοπό που τα χρειαζόμαστε. Λόγω αυτού του τόσο σημαντικού στοιχείου, λοιπόν, σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στους διαφορετικούς τύπους και τα διαφορετικά μεγέθη του μορίου αυτού. Νομίζουμε ότι θα βρείτε τις πληροφορίες πολύ ενδιαφέρουσες.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Τι είναι το Υαλουρονικό οξύ;

Αρχίζοντας, να υπενθυμίσουμε λίγα πράγματα για αυτή την εκπληκτική χημική ουσία.

Υαλουρονικό Οξύ

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα φυσικό μόριο σακχάρου που παράγεται από το σώμα μας. Το μόριο βρίσκεται πιο συχνά στο δέρμα μας, αλλά και στις αρθρώσεις και στα μάτια μας για να διατηρεί αυτές τις δομές υγρές και λιπασμένες. Το μοναδικό αυτό μόριο οξέος ταξινομείται ως υγραντικό που σημαίνει ότι προσελκύει και συνδέεται με το νερό για να αναπληρώσει την υγρασία στο δέρμα και επίσης εμποδίζει την εξάτμιση του νερού μέσω της επιδερμίδας. Το υαλουρονικό οξύ είναι τόσο ισχυρό που μπορεί να κρατήσει έως και 1000 φορές το μοριακό του βάρος σε νερό. Αυτό σημαίνει καλά ενυδατωμένο, πιο αφράτο και υγιές δέρμα.

Δυστυχώς, καθώς μεγαλώνουμε, η ποσότητα του Υαλουρονικού οξέος που δημιουργεί το σώμα μας μειώνεται και το ίδιο μειώνεται και η ενυδάτωση. Το δέρμα μας τότε αναπτύσσει ρυτίδες, λεπτές γραμμές και ξηρότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα προϊόν περιποίησης δέρματος με μόριο υαλουρονικού οξέος υψηλής ποιότητας μπορεί να ενυδατώσει το δέρμα και να κρατήσει μακριά τα πρόωρα σημάδια γήρανσης.

Αλλά η επιλογή του σωστού υαλουρονικού οξέος δεν είναι πολύ εύκολη υπόθεση. Και αυτό γιατί όλα τα είδη Υαλουρονικού οξέος δεν είναι τα ίδια και δεν έχουν το ίδιες δράσεις. Ας το δούμε αυτό πιο αναλυτικά.

Υαλουρονικό οξύ και Μοριακό Βάρος

Το υαλουρονικό οξύ έχει μοριακό βάρος από 4000 έως 8.000.000 dalton. (Το dalton είναι μια μονάδα μέτρησης μοριακού βάρους μορίων). Τα μεγέθη αυτά μπορείτε να τα απαντήσετε και ως 4kDa – 8MDa (με το k=Χ1000 και το Μ=Χ1.000.000).

Ανάλογα με το μοριακό του βάρος, το οξύ αυτό κατηγοριοποιείται συνήθως σε έξι διαφορετικές κατηγορίες.

 1. Υψηλό μοριακό βάρος (HMW – High Molecular Weight): 1000 – 1500 kDa
 2. Μεσαίο μοριακό βάρος (MMW – Medium Molecular Weight): 800 – 1000 kDa
 3. Χαμηλό μοριακό βάρος (LMW – Low Molecular Weight): 80 – 100 kDa
 4. Πολύ χαμηλό μοριακό βάρος (ELMW – Extra Low Molecular Weight): 50 kDa
 5. Εξαιρετικά χαμηλό μοριακό βάρος (ULMW – Ultra Low Molecular Weight): 6 kDa

Ανάλογα με το μοριακό του βάρος, η δράση του στο δέρμα ποικίλλει επίσης. Έτσι, το υαλουρονικό οξύ χαμηλού μοριακού βάρους (LMW-HA), απορροφάται εύκολα και διεισδύει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Αυτό σημαίνει ότι το υαλουρονικό οξύ χαμηλού μοριακού βάρους (LMW-HA) παρέχει έντονη υγρασία και διαρκή ενυδάτωση βαθιά στο δέρμα. Η επίδραση του μπορεί να “γεμίσει” το δέρμα και να μειώσει την εμφάνιση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων.

Υαλουρινικό Οξύ Μοριακό Βάρος και Βιολογικές ΔράσειςΚαθώς το μόριο του υαλουρονικού οξέος μεγαλώνει και το μοριακό βάρος αυξάνεται, το υαλουρονικό οξύ παραμένει πιο κοντά στην επιφάνεια του ανθρώπινου δέρματος. Ένα Υαλουρονικό οξύ υψηλού μοριακού βάρους (HMW-HA) προσφέρει πιο ορατά αποτελέσματα, αλλά με μικρότερη διάρκεια ζωής. Και, τα αποτελέσματα μπορούν να ξεπλυθούν με έναν απλό καθαρισμό προσώπου.

Τις περισσότερες φορές, οι εταιρείες διακρίνουν το υαλουρονικό οξύ απλά ως ΥΑ υψηλού ή χαμηλού μοριακού βάρους, αλλά στην πραγματικότητα, όπως είδαμε, η διάκριση είναι πιο περίπλοκη.

Ο Πίνακας πιο κάτω θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις δράσεις του HA σε σχέση με το Μοριακό του Βάρος πιο καλά:

Τύπος Υαλουρονικού

Μοριακό Βάρος (Da)

Χρήση

Υψηλό Μοριακό Βάρος

>1.000.000

 • Ενεργεί για μικρό χρονικό διάστημα

 • Δημιουργεί ένα φιλμ υγρασίας στην επιφάνεια του δέρματος

 • Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Μεσαίο Μοριακό Βάρος

800.000 ως 1.000.000

 • Αποθηκεύεται στον συνδετικό ιστό του δέρματος

 • Δρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Χαμηλό Μοριακό Βάρος

80.000 ως 300.000

 • Δρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

 • Αποθηκεύεται στον συνδετικό ιστό του δέρματος

 • Έχει αντιρυτιδική δράση που διαρκεί

Πολύ Χαμηλό Μοριακό Βάρος

~ 50.000

 • Δράση σε βαθύτερα στρώματα του δέρματος

Εξαιρετικά Χαμηλό Μοριακό Βάρος

<10.000

 • Αναγέννηση

Υαλουρονικό οξύ σε προϊόντα περιποίησης δέρματος και ενέσιμα, πώς διαφέρει;

Τα περισσότερα μόρια Υαλουρονικού Οξέος σε τοπικά προϊόντα χωρίς ιατρική συνταγή (π.χ. κρέμες) είναι μεγάλα και λειτουργούν ως επί το πλείστον στο στρώμα της επιδερμίδας, καθώς δεν μπορούν να περάσουν από το επιδερμικό στρώμα φραγμού του δέρματός μας.

Εκεί ακριβώς είναι όπου μια ενέσιμη μορφή υαλουρονικού οξέος μπορεί να καλύψει αυτό το κενό. Σε αντίθεση με το τοπικό υαλουρονικό οξύ, η ενέσιμη μορφή του λειτουργεί σχεδόν μόνιμα στο στρώμα του δέρματός μας μέσω του συστήματος παροχής των βελόνων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα πιο σημαντικό και ορατό “γέμισμα” του δέρματος που μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες μετά την ένεση.

Η ενέσιμη και η τοπική περιποίηση του δέρματός σας με βάση το υαλουρονικό οξύ μπορεί να λειτουργήσει συνεργιστικά για να διατηρήσει το δέρμα σας σφριγηλό, δροσερό και ενυδατωμένο για παρατεταμένη περίοδο.

Υαλουρονικό οξύ, Υαλουρονικό νάτριο ή Ακετυλιωμένο υαλουρονικό νάτριο;

Το υαλουρονικό χαρακτηρίζεται συνήθως εμπορικά απλά ως υαλουρονικό νάτριο (INCI = Υαλουρονικό νάτριο). Αυτό κατ’ αρχήν δεν είναι απολύτως ακριβές αφού το Υαλουρονικό οξύ και το Υαλουρονικό νάτριο δεν είναι η ίδια χημική ουσία. Κατά δεύτερον η απλή αναγραφή του ως Υαλουρονικό νάτριο δεν περιγράφει τα διαφορετικά μοριακά μεγέθη που χρησιμοποιεί ένας κατασκευαστής. Εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της μάρκας να είναι διαφανής σχετικά με τον τύπο του υαλουρονικού νατρίου που χρησιμοποιεί.

Ας δούμε τα πράγματα λίγο πιο αναλυτικά.

Το υαλουρονικό νάτριο είναι η μορφή άλατος του υαλουρονικού οξέος. Η μορφή αυτή είναι πιο σταθερή και λιγότερο πιθανό να οξειδωθεί από το καθαρό Υαλουρονικό οξύ. Επίσης, γενικά, το υαλουρονικό νάτριο έχει μικρότερο μοριακό βάρος άρα και περισσότερες πιθανότητες να διεισδύσει βαθύτερα στο στρώμα του δέρματος και να το ενυδατώσει. Τέλος, το υαλουρονικό νάτριο σε μορφή διαλύματος είναι συνήθως πιο ακριβό από το Υαλουρονικό Οξύ.

Τα τελευταία χρόνια, στην αγορά κυκλοφορεί και μια τρίτη μορφή υαλουρονικού οξέος, το ακετυλιωμένο υαλουρονικό νάτριο (ονομάζεται επίσης σούπερ υαλουρονικό οξύ)! Είναι ένα παράγωγο της μορφής του υαλουρονικού νατρίου, δεν κολλάει, είναι πιο κομψό από αισθητική άποψη και έχει ισχυρές ενυδατικές ιδιότητες. Όσον αφορά τα οφέλη συγκράτησης του νερού, μπορεί να διατηρήσει περισσότερη υγρασία από την ίδια συγκέντρωση υαλουρονικού οξέος και να διεισδύσει βαθύτερα, επομένως τα οφέλη είναι πιο μακροχρόνια. Επίσης έχει λιπόφιλες και υδρόφιλες ιδιότητες. Η εξαιρετικά λιπόφιλη ακετυλομάδα επιτρέπει στο ακετυλιωμένο υαλουρονικό οξύ να προσκολλάται σταθερά μειώνοντας έτσι σημαντικά την εξάτμιση. Έτσι το δέρμα τροφοδοτείται με υγρασία όλη την ημέρα.

Όποια θεραπεία προσώπου και αν επιλέξετε, όλη η επιστημονική ομάδα του κέντρου κοσμητικής Ιατρικής Medi Therapolis είναι εδώ για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές ή να το ανανεώσετε και να του δώσετε πίσω τη χαμένη νεότητά του.