Botox – Ο πιο πλήρης οδηγός του 2023

botox στο Medi Therapolis στη Χαλκιδα

Γνωρίζατε ότι μια τυπική συνεδρία θεραπείας Botox μπορεί να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από 20 λεπτά;

Η θεραπεία με ενέσεις Botox δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικός τρόπος για να εξομαλύνετε τις ρυτίδες του προσώπου, αλλά είναι επίσης ένας απλός τρόπος για να αποτρέψετε το σχηματισμό ή την εμβάθυνση ορισμένων τύπων ρυτίδων. Ταυτόχρονα αποτελεί δοκιμασμένη λύση σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων όπως τις ημικρανίες, (παραδόξως!) την κατάθλιψη και μπορεί ακόμη και να σταματήσει την εφίδρωση στη μασχάλες για μήνες!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Τι είναι το Botox;

Το Botox είναι μια καλλυντική μορφή αλλαντοτοξίνης με την επιστημονική ονομασία Onobotulinumtoxin A, μια νευροτοξίνη που χρησιμοποιείται για να «παγώσει» τους μύες. Υπάρχουν τέσσερις τύποι βοτουλινικής τοξίνης Α, συμπεριλαμβανομένων των Botox®, Dysport®, Xeomin® και Jeuveau® (Υπάρχουν διάφοροι τύποι φαρμακευτικών προϊόντων βοτουλινικής τοξίνης (τοξίνη Α και Β) με διαφορετικές χρήσεις όπως προβλήματα με τα μάτια, μυϊκή δυσκαμψία/σπασμοί, ημικρανίες, καλλυντική χρήση, υπερδραστήρια κύστη, κ.α.).

Η νευροτοξίνη του botox εμποδίζει τον μυ να συσπασθεί

Μια ένεση Botox μπλοκάρει τις νευρικές υποδοχές του μυός, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να συσπαστεί. Δεδομένου ότι αυτές οι συσπάσεις είναι υπεύθυνες για την ανάδειξη και την εμβάθυνση των υπαρχουσών ρυτίδων, οι ενέσεις Botox χρησιμεύουν για να δώσουν στο πρόσωπό σας μια πιο λεία και νεανική εμφάνιση.

Σαν θεραπεία είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ελάχιστα επεμβατικές παρεμβάσεις παγκοσμίως. Ενδεικτικά tο 2021, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 3,6 εκατομμύρια αισθητικές επεμβάσεις που αφορούσαν νευροτοξίνες (όπως το μπότοξ) στην Αμερική κατατάσσοντας το botox στην πρώτη θέση. Τη δεύτερη θέση κατέλαβαν θεραπείες με πληρωτικά (fillers) υαλουρονικού οξέος με περισσότερες από 1,8 εκατομμύρια επεμβάσεις.

Η δημοτικότητα την εν λόγω θεραπείας δεν είναι καθόλου παράδοξη αφού:

  • Είναι η πρώτη και μοναδική θεραπεία εγκεκριμένη από τον FDA για να απαλύνει (προσωρινά) τις μέτριες έως βαθιές ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια, του «ποδιού της χήνας» και τις ρυτίδες του μετώπου στους ενήλικες.
  • Είναι μια γρήγορη και σχετικά ανώδυνη θεραπεία.
  • Τα αποτελέσματα είναι ορατά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα – εντός 24 έως 48 ωρών
  • Εξασφαλίζει προβλέψιμα αποτελέσματα – εξακολουθείτε να μοιάζετε με εσάς, μόνο με λιγότερο εμφανείς γραμμές προσώπου
  • Μπορεί να γίνει από νεαρές ηλικίες (20+) ετών (για ιατρικούς μη-αισθητικούς λόγους και από πολύ μικρότερες) και μάλιστα ενδείκνυται ιδιαίτερα για αυτό! (περισσότερα για αυτό θα αναλύσουμε πιο κάτω)

 

Σε τι άλλο εκτός από την αισθητική του προσώπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Botox;

Εκτός από τη μείωση των ρυτίδων του προσώπου, το Botox μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για ιατρικά θέματα όπως η υπερβολική εφίδρωση, οι ημικρανίες, οι συσπάσεις των ματιών ή άλλων μυών, ο πόνος στο σαγόνι και οι υπερδραστηριοποιημένοι μύες του λαιμού.

Μερικοί άνθρωποι μπορούν επίσης να κάνουν ενέσεις Botox για να αμβλύνουν μια τετράγωνη γραμμή γνάθου, να εξομαλύνουν ένα λακκάκι στο πηγούνι ή να διορθώσουν ένα υπερβολικά ουλικό χαμόγελο.

BONUS – Κατάθλιψη!

Οι εκφράσεις που έχουν χαραχθεί στο πρόσωπό μας πολλές φορές καθρεφτίζουν τα συναισθηματικά βάρη που κουβαλάμε. Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι απλώς το να χαμογελάτε περισσότερο μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι – μελέτες αποδεικνύουν ότι το να μην συνοφρυώνεστε μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Μια διάσημη δερματολογική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Κοσμητικής Δερματολογίας διαπίστωσς ότι οι άνθρωποι που έκαναν Botox (που απέτρεπε το συνοφρύωμα), ήταν σημαντικά λιγότερο καταθλιπτικοί, ανήσυχοι και ευερέθιστοι από την έτερη ομάδα που έλαβε άλλη θεραπεία.

Η θεραπεία της κατάθλιψης δεν ανήκει στις επίσημες ενδείξεις του μπότοξ, αλλά αν έρθει σαν επιπλέον δώρο ενός πιο όμορφου και νεανικού προσώπου νομίζουμε ότι θα ήταν ιδιαίτερα καλοδεχούμενο!

Τι είδους αποτελέσματα μπορείτε να περιμένετε από το Botox;

Τα αποτελέσματα από μια συνεδρία Botox συνήθως χρειάζονται έως και 14 ημέρες για να γίνουν πλήρως αντιληπτά, αλλά μπορεί να δείτε αποτελέσματα ήδη από την πρώτη μέρα μετά τη θεραπεία.

Καθώς το Botox αρχίζει να «παγώνει» τις περιοχές που έχουν υποστεί θεραπεία, θα δείτε τις γραμμές του προσώπου σας να μαλακώνουν και τις ρυτίδες να μειώνονται στην όψη.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα των ρυτίδων σας και την επιφάνεια που θέλετε να θεραπεύσετε, μπορεί να χρειαστείτε περισσότερες από μία συνεδρίες για να επιτύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Το Botox είναι (ίσως περισσότερο) μια προληπτική θεραπεία

Οι ενέσεις Botox όχι μόνο εξαλείφουν τις υπάρχουσες ρυτίδες, αλλά επειδή «παγώνουν» τους μύες, καθιστούν επίσης πιο δύσκολο το να αναπτύξετε νέες. Έτσι, ένα μακροπρόθεσμο όφελος του Botox είναι ότι καθυστερεί τη διαδικασία της γήρανσης – θα φαίνεστε νεότεροι ακόμα κι αν το σταματήσετε μετά από αρκετά χρόνια χρήσης.

Αυτό κάνει το Botox ένα φανταστικό προληπτικό μέσο για τις ρυτίδες, και γι’ αυτό βλέπουμε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να κάνουν ενέσεις στα είκοσί τους, πριν αρχίσουν να εγκαθιδρύονται οι προσωπικές γραμμές.

Πιθανές Παρενέργειες

Η τιμή δεν θα πρέπει πρέπει να είναι η νούμερο ένα έννοια σας όταν αναζητάτε θεραπεία Botox. Η εύρεση ενός αξιόπιστου και πεπειραμένου Ιατρού είναι πολύ πιο σημαντική.

Και αυτό επειδή στα χέρια ενός ανειδίκευτου επαγγελματία, η θεραπεία με botox μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές.

Εάν το Botox δεν εγχυθεί σωστά, μπορεί ακούσια να εξαπλωθεί στους μύες του προσώπου σας και να προκαλέσει χαλάρωση ή βλεφαρόπτωση. Αυτή είναι και η κύρια επιπλοκή, που όμως αποκλείεται στα χέρια ενός πεπειραμένου Ιατρού.

Άλλες μικροπαρενέργειες όπως ένα ελαφρό πρήξιμο ή πονοκέφαλος θεωρούνται φυσιολογικές.

Οι μώλωπες επίσης είναι φυσιολογικοί, αλλά σπάνιοι. Το Botox εγχέεται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος με μια λεπτή βελόνα. Αυτό σημαίνει ότι συνήθως δεν οδηγεί σε μώλωπες με τον ίδιο τρόπο όπως τα πληρωτικά. Μερικές φορές, όμως, η βελόνα χτυπά ένα αιμοφόρο αγγείο και προκαλεί ένα μικρό αιμάτωμα (μώλωπα). Αυτός συνήθως ξεθωριάζει από μόνος τους σε λίγες μέρες, ενώ μπορεί να υποβοηθηθεί με λέιζερ για ακόμα ταχύτερη εξαφάνιση.

Η ήπια ερυθρότητα ή/και πρήξιμο είναι πιο πιθανά από μία μελανιά. Συνήθως και αυτά εξαφανίζονται μέσα σε λίγες ώρες από την ένεση και έτσι μπορείτε να επιστρέψετε αμέσως στις καθημερινές σας δραστηριότητες (με λίγες εξαιρέσεις).

Η μετέπειτα φροντίδα είναι το κλειδί

Ποιες είναι οι εξαιρέσεις για την επιστροφή στην καθημερινότητά σας;

Η νευροτοξίνη που εγχέεται στους μυς σας χρειάζεται λίγο χρόνο για να ηρεμήσει. Αυτό απαιτεί να μην κάνετε μακιγιάζ στην περιοχή καθώς επίσης και να αποφεύγετε να ασκείτε πίεση στο πρόσωπό σας συμπεριλαμβανομένης και της έντονης άσκησης αμέσως μετά την θεραπεία.

Οποιαδήποτε από αυτές τις δραστηριότητες θα μπορούσε να προκαλέσει την εξάπλωση της τοξίνης σε ανεπιθύμητες περιοχές και να αποδυναμώσει τα αποτελέσματά της.

Επίσης έντονες εναλλαγές πίεσης θα πρέπει να αποφεύγονται συμπεριλαμβανόμενου και ενός αεροπορικού ταξιδιού ή κατάδυσης. Η πίεση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις τοξίνες και τον τρόπο με τον οποίο κινούνται κάτω από την επιφάνεια του δέρματός σας.

Τέλος αντενδείκνυται κάποιες φαρμακευτικές αγωγές για τις οποίες όμως θα σας ενημερώσει αναλυτικά ο γιατρός που θα διενεργήσει τη θεραπεία.

Χρειάζεται προετοιμασία η θεραπεία;

Πριν κάνετε τη θεραπεία, καλό θα ήταν να αποφύγετε τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και το αλκοόλ για μια εβδομάδα (ιδίως το κόκκινο κρασί, που μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα για μώλωπες).

Επίσης, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να κρατήσετε το κεφάλι σας σταθερό και να μην ξαπλώσετε για μερικές ώρες και να αποφύγετε το μακιγιάζ, τα επιθετικά καθαριστικά δέρματος και τη βαριά άσκηση για περίπου μια μέρα.

Το Botox δεν διαρκεί για πάντα

Σε αντίθεση με τις χειρουργικές επεμβάσεις, οι ενέσεις Botox δεν είναι μόνιμες.

Θα παρατηρήσετε τα αποτελέσματα μέσα σε 1 ως 3 ημέρες, αλλά μπορεί να χρειαστούν έως και 2 εβδομάδες για να εμφανιστεί το πλήρες αποτέλεσμα.

Το πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό για τον καθένα. Οι περισσότερες ενέσεις διαρκούν από 3 έως 6 μήνες, με τον μέσο όρο να είναι 4.

Εξαρτάται επίσης από τις περιοχές που εγχύθηκαν και πόσες μονάδες χρησιμοποιήθηκαν. Η ποιότητα του μπότοξ είναι επίσης σημαντική.

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας;

Η διάρκεια της διαδικασίας θα εξαρτηθεί από τις περιοχές που θα στοχευθούν καθώς και από την ποσότητα του Botox που θα χρησιμοποιηθεί.

Επειδή η βελόνα που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία είναι πολύ λεπτή, συνήθως δεν απαιτείται μούδιασμα ή αναισθησία. Ο έμπειρος Ιατρός μας θα εντοπίσει τα ακριβή σημεία στο πρόσωπό σας που απαιτούν ένεση, επομένως η διαδικασία θα είναι γρήγορη και σχεδόν ανώδυνη.

Εάν είστε νευρικοί για τον πόνο ή την ενόχληση, φροντίστε να ενημερώσετε τον Ιατρό μας ώστε να μπορεί να εφαρμόσει έναν τοπικό αναισθητικό παράγοντα εάν χρειάζεται.

Συνδυαστικές θεραπείες

Αποφασίστε εάν θέλετε να το συνδυάσετε με Fillers

Fillers για χείλη - medi therapolis

Το Filler (δερματικά πληρωτικά υαλουρονικού οξέος) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το περίγραμμα και τον όγκο στο πρόσωπο και τα χείλη σας. Αυτές οι ενέσεις τοποθετούνται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος για να «γεμίσουν» κυριολεκτικά τις γραμμές και τις ρυτίδες και να αναζωογονήσουν το δέρμα σας.

Το Filler χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με ενέσεις Botox επειδή καλύπτει περιοχές που δεν κάνει Botox. Πληρωτικά για τα μάγουλα, πληρωτικά για τη μύτη, πληρωτικά για την περιοχή κάτω από τα μάτια και πληρωτικά για το πηγούνι μπορούν να κάνουν το Botox σας να φαίνεται ακόμα καλύτερο.

Τα fillers επίσης διαρκούν από 6 ως και 18 μήνες, επομένως έχετε πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα από ό,τι απλά με το Botox.

Τι θα λέγατε να το συνδυάσετε με ανυψωτικά νήματα (lifting threads);

Ανυψωτικά Νήματα από το Medi Therapolis

Εκτός από fillers, το Botox συνδυάζεται συνήθως με ανυψωτικά νήματα για να επιτευχθούν εξαιρετικά αποτελέσματα.

Το λίφτινγκ με νήματα (γνωστό και ως μη χειρουργικό λίφτινγκ προσώπου) είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, κατά την οποία, χωρίς καμία τομή, νήματα από πολυδιοξανόνη (PDO) εγχέονται κάτω από το δέρμα για να δώσουν ένα αποτέλεσμα ανύψωσης.

Αυτή η ελάχιστα επεμβατική διαδικασία συνεργάζεται άψογα με το Botox για να δώσει ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.

Ανακτήστε τη νεανική σας εμφάνιση με μια θεραπεία Botox

Αν και το Botox δεν είναι μια μόνιμη λύση, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να απαλύνετε τις υπάρχουσες ρυτίδες και να επιβραδύνετε το σχηματισμό νέων. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια παράλληλα με άλλες καλλυντικές επεμβάσεις όπως η μικροδερμοαπόξεση, δερματικά πληρωτικά και άλλες θεραπείες αναζωογόνησης προσώπου.

Οι ενέσεις Botox είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να ανακτήσετε τη νεότητά σας και σας δώσουν μια μικρή ώθηση για να φαίνεστε τόσο καλά εξωτερικά όσο αισθάνεστε εσωτερικά.

Κλείστε τη συνεδρία σας σήμερα!

Η επιστημονική ομάδα του κέντρου κοσμητικής Ιατρικής Medi Therapolis είναι εδώ για να σας βοηθήσει να επιλέξετε την κατάλληλη θεραπεία (ή συνδυασμό θεραπειών) για την πιο σύντομη και αποτελεσματική κάλυψη της ανάγκης σας.