EMS 4 Pro: Μυϊκή ενδυνάμωση & ταυτόχρονη απώλεια λίπους. Είναι δυνατόν;

EMS 4 Pro Για Μυϊκή ενδυνάμωση και απώλεια λίπους

Η ηλεκτρική μυϊκή διέγερση (EMS) είναι μια μορφή άσκησης και κινητοποίησης που δεν απαιτεί ενεργή συμμετοχή του ασκούμενου (με απλά λόγια γυμνάζεστε ενώ κάθεστε) και μπορεί να εφαρμοστεί σε ακινητοποιημένα άτομα. Το EMS χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια σε φυσικοθεραπευτήρια και νοσοκομεία με μεγάλη επιτυχία σε αποκατάσταση ασθενών που είναι κλινήρεις καθώς επίσης και σε σε ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια (CHF) και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, αλλά και σε ασθενείς ΜΕΘ.

Τα ωφέλη του EMS στην Υγεία είναι ποικίλλα. Για παράδειγμα έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει τη μικροκυκλοφορία των μυών στους οποίους ΔΕΝ εφαρμόζεται ενώ διατηρεί τη μάζα των μυϊκών ομάδων των μυών που εφαρμόζεται.

Τα τελευταία χρόνια, η εν λόγω τεχνολογία έχει εισαχθεί με μεγάλη επιτυχία στους τομείς της άθλησης και της ομορφιάς! Ας δούμε γιατί.

Τι είναι το EMS; Αναλυτικά

Η ηλεκτρική μυϊκή διέγερση (EMS), επίσης γνωστή ως νευρομυϊκή ηλεκτρική διέγερση (NMES) ή ηλεκτρομυοδιέγερση, είναι μία τεχνολογία που προκαλεί μυϊκή σύσπαση χρησιμοποιώντας ηλεκτρικές ώσεις που διεγείρουν άμεσα τους κινητικούς νευρώνες σας.

Αυτή η διέγερση δημιουργεί μυϊκές συσπάσεις που μπορεί να είναι γρήγορες και συχνές, γρήγορες με μεγάλες παύσεις ή συσπάσεις που διατηρούνται για αρκετά δευτερόλεπτα ή λεπτά κάθε φορά.

Κανονικά, το σώμα σας πυροδοτεί τους μύες σας στέλνοντας ηλεκτρικά ερεθίσματα από τον εγκέφαλό σας μέσω του κεντρικού νευρικού σας συστήματος (ΚΝΣ). Αλλά μια συσκευή EMS σάς επιτρέπει να “εκτελείτε” βαθιές, έντονες και πλήρεις μυϊκές συσπάσεις χωρίς να ενεργοποιείτε (ή να πιέζετε) το ΚΝΣ σας — για να μην αναφέρουμε τις αρθρώσεις και τους τένοντες σας.

Το “μαγικό” σε αυτή τη διαδικασία είναι ότι το σώμα σας δεν γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ μιας εκούσιας σύσπασης και μιας ηλεκτρικά διεγερμένης συστολής. Το σώμα σας αναγνωρίζει μόνο ότι υπάρχει ένα ερέθισμα και αντιδρά σε αυτό ανάλογα.

Εάν αυτό σας ακούγεται λίγο περίεργο, μην ανησυχείτε – υπάρχει επιστήμη που το υποστηρίζει.

EMS για μυϊκή ενδυνάμωση

Όπως είπαμε και στην εισαγωγή, η εν λόγω τεχνολογία χρησιμοποιείται για την μυϊκή ενδυνάμωση κλινήρων ή νοσοκομειακών ασθενών εδώ και χρόνια. Πρόσφατα όμως έχει γίνει διάσημη στους χώρους άθλησης και προπόνησης. Και η επιστήμη συμφωνεί:

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Strength and Conditioning εξέτασε εάν το EMS θα μπορούσε ή όχι να βοηθήσει τους αθλητές να αποκτήσουν πλεονέκτημα απόδοσης. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «οι προπονημένοι και επίλεκτοι αθλητές, παρά το ήδη υψηλό επίπεδο φυσικής τους κατάστασης, είναι σε θέση να βελτιώσουν σημαντικά το επίπεδο της δύναμής τους στον ίδιο βαθμό που είναι δυνατό με τα μη προπονημένα άτομα».

Στο τέλος αυτής της μελέτης, οι ερευνητές δήλωσαν ότι «το EMS προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή προπόνηση δύναμης για τη βελτίωση των παραμέτρων δύναμης και των κινητικών ικανοτήτων στους αθλητές».

EMS και για (εύκολη) απώλεια λίπους

Μια άλλη μελέτη με τίτλο «Επιδράσεις υψίσυχνων ρευμάτων στην κοιλιακή παχυσαρκία σε νεαρές γυναίκες: μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή» παρέχει ένα διαφορετικό παράδειγμα της αποτελεσματικότητας του EMS. Αντί για επίπεδα φυσικής κατάστασης, αυτή η μελέτη εξέτασε εάν το EMS θα μπορούσε να σας βοηθήσει να χάσετε σωματικό λίπος.

Σε αυτή τη μελέτη, μια ομάδα ατόμων υπεβλήθη σε 30 λεπτά θεραπείας ρεύματος υψηλής συχνότητας μέσω μιας σειράς ηλεκτροδίων που τοποθετήθηκαν στο στομάχι τους. Τα άτομα έκαναν αυτές τις συνεδρίες τρεις φορές την εβδομάδα για έξι εβδομάδες. Μετά από αυτές τις έξι εβδομάδες, οι ερευνητές μέτρησαν την περίμετρο της μέσης, τον δείκτη μάζας σώματος, τη μάζα του υποδόριου λίπους (λίπος κάτω από το δέρμα) και το συνολικό ποσοστό σωματικού λίπους.

Παραδόξως, χωρίς να τροποποιήσουν την άσκηση ή τη διατροφή τους, το EMS προκάλεσε πράγματι σημαντικές επιπτώσεις στη μείωση της περιφέρειας μέσης, της κοιλιακής παχυσαρκίας, της μάζας του υποδόριου λίπους και του ποσοστού σωματικού λίπους, οδηγώντας τους ερευνητές στο συμπέρασμα: «Η χρήση της τεχνολογίας ρευμάτων υψηλής συχνότητας είναι ευεργετική για τη μείωση των επιπέδων της κοιλιακής παχυσαρκίας σε νεαρές γυναίκες».

EMS 4 Pro: Η επόμενη γενιά ηλεκτρομυοδιέγερσης

Παραδοσιακά, η ηλεκτρική μυϊκή διέγερση λαμβάνει χώρα μέσω ηλεκτροδίων που τοποθετούνται στο δέρμα. Τα ηλεκτρόδια αυτά ενεργοποιούν είτε τους κινητικούς νευρώνες είτε τα αισθητήρια νεύρα (όπως για παράδειγμα στις συσκευές διαδερμικής ηλεκτρικής διέγερσης νεύρων – TENS).

Το EMS 4 Pro χρησιμοποιεί την καινοτόμα τεχνολογία ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων ΗΙ-ΕΜΤ High Intensity Electromagnetic Muscle Training. Η τεχνολογία αυτή δεν έχει καμμία σχέση με τις παραδοσιακές συσκευές ηλεκτρομυοδιέγερσης.

Η HI-EMT δρα σε βάθος ενεργοποιώντας όλο το μυ και όχι μόνο την επιφάνειά του όπως έκαναν οι παλαιότερες τεχνολογίες ems και για αυτό προκαλεί στους υπερκείμενους ιστούς (π.χ. σε γλουτούς και προσαγωγούς) εντυπωσιακή ανασήκωση (lift).

Επιτυγχάνει τον αριθμό φαινόμενο των 30.000 συσπάσεων ανά συνεδρία που αντιστοιχεί σε 5½ ώρες σκληρής γυμναστικής, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιεί και το αναερόβιο ενεργειακό σύστημα με αποτέλεσμα “κάψιμο” ως και 600 θερμίδες τη συνεδρία και μάλιστα από τοπικό επίμονο λίπος.

Όποια θεραπεία και αν επιλέξετε, όλη η επιστημονική ομάδα του Medi Therapolis είναι εδώ για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την Υγεία σας σε υψηλά επίπεδα και το σώμα σας δυνατό, σφριγηλό και όμορφο σε όποια ηλικία και αν είστε.