Φωτοδυναμική Θεραπεία

Φωτοδυναμική Θεραπεία

LD- ΦΩΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η φωτοδυναμική θεραπεία, είναι μια θεραπεία που χρησιμοποιεί υπεριώδη ακτινοβολία και χρησιμοποιείται για την επαναφορά της νεότητας στο δέρμα του προσώπου και του σώματος και εφαρμόζεται είτε σε συνδυασμό με άλλες μηχανικές θεραπείες είτε και μόνη της με προιοντική θεραπεία.

 

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Πώς δρα:

Η φωτοδυναμική θεραπεία βασίζεται στην εκπομπή φωτός σε μήκος κύματος 650mm δηλαδή στο φάσμα του ερυθρού φωτός. Είναι αποδεδειγμένο, ότι η εκπομπή του φωτός, προκαλεί αντιδράσεις στους βιολογικούς ιστούς ανάλογα με το μήκος κύματος, δηλαδή το χρώμα στο οποίο εκπέμπουν. Έτσι, για παράδειγμα, το μπλε φώς, δρα στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας, και έχει θεραπευτικές ιδιότητες ενάντια στο προπιονικό βακτήριο της ακμής, το κίτρινο δρα στα ανώτερα τμήματα του χορίου και έχει έντονα επουλωτική και αναπλαστική ικανότητα, ενώ το πράσινο φώς δρα στην βασική στιβάδα της επιδερμίδας και αυξάνει την παραγωγή νέων υγειών κυττάρων και την αντιμετώπιση των επιφανειακών λεκέδων.

Στην περίπτωση της LD, το φως εκπέμπεται σε μήκος κύματος 630mm δηλαδή στο φάσμα του ερυθρού χρώματος. Το ερυθρό χρώμα δρα στα βαθύτερα στρώματα του χορίου και απορροφάται έντονα από τους ινοβλάστες (τα κύτταρα αυτά που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης) με τελικό αποτέλεσμα αύξηση της σύνθεσης αλλά και της ταχύτητας παραγωγής νέου κολλαγόνου ενώ επίσης έχει μια σειρά ακόμα ιδιοτήτων όπως την επιτάχυνση της επούλωσης τραυμάτων, και την αναστολή της δράσης της κολλαγογενάσης- του ενζύμου που ευθύνεται για την παραγωγή του κολλαγόνου. Έχει αποδειχτεί ότι σε αυτό το μήκος κύματος, η σύνθεση του κολλαγόνου από τους ινοβλάστες αυξάνει κατά 4 φορές περισσότερο, και ενισχύεται η σύνθεση του αυξητικού παράγοντα των ινοβλαστών. Ταυτόχρονα, η δράση του φωτός συμβάλλει επίσης στη δημιουργία νεοαγγείωσης  στην περιοχή εφαρμογής, άρα καλύτερη αιμάτωση του δέρματος, αυξημένη οξυγόνωση των ιστών, ταχύτερη απομάκρυνση των τοξινών.

Όλα αυτά στην πράξη, σημαίνουν ένα δέρμα πιο λαμπερό, ανανεωμένο, με μείωση του βάθους των λεπτών ρυτίδων στο πρόσωπο, μείωση της χαλάρωσης στο σώμα και καλύτερη διείσδυση των προϊόντων που τυχόν εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Αντενδείξεις θεραπείας:

  • Μεταβολικές νόσοι
  • Φωτοευαισθησία
  • Αυτοάνοσα νοσήματα
  • Έκζεμα
  • Αλμπινισμός
  • Λήψη φαρμάκων που προκαλούν φωτοαντιδράσεις όπως ισοτρετινοίνη
  • Πορφυρισμός
  • Κακοήθειες

 

Αίσθηση θεραπείας:

Δεν υπάρχει καμία αίσθηση κατά τη διάρκεια της θεραπείας εκτός ίσως από μία ήπια αίσθηση θερμότητας. Σε κάθε περίπτωση όμως, κατά την εφαρμογή του μηχανήματος θα πρέπει να καλύπτουμε τα μάτια με τα ειδικά γυαλιά ώστε να τα προστατεύσουμε από την ακτινοβολία

Διάρκεια θεραπείας:

Η εφαρμογή του μηχανήματος διαρκεί 20 λεπτά. Ανάλογα με τη συνοδό μηχανική η προιοντική θεραπεία, διαμορφώνεται και η διάρκεια της θεραπείας.

Πόσες επαναλήψεις χρειάζονται:

Απαιτούνται τουλάχιστον 9 θεραπείες για να έχουμε ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Μπορούν να γίνουν περισσότερες αλλά όχι λιγότερες.

Συχνότητα επαναλήψεων:

Η θεραπεία επαναλαμβάνεται 3 φορές την εβδομάδα, και δεν μπορεί να επαναληφθεί αν δεν περάσουν το λιγότερο 24 ώρες.

 

Συνδυασμοί θεραπειών:

Η φωτοδυναμική θεραπεία μπορεί να συνδυαστεί για καλύτερο αποτέλεσμα με προϊοντικές θεραπείες προσώπου και σώματος, θεραπεία microdermabrasion, θεραπεία Asap (εναλλάξ), Lpg προσώπου,